Kdo dokázal sníst 180 švestkových knedlíků za hodinu? Trnkobraní má nového hrdinu

Soutěž v jídle, lidé jí knedlíky u stolu s červeným ubrusem.

Není každý den, kdy někdo pokoří hranici 180 švestkových knedlíků a ještě k tomu v hodinovém limitu! Letos na Vizovickém Trnkobraní opět zazářil Radim Dvořáček a ukázal, co znamená skutečné odhodlání a chuť k jídlu. Pokud tě tato kuriozita baví i zajímá, zůstávej u článku – nahlédneme nejen na průběh rekordního pojídání, ale i na zákulisí festivalu, kde vládnou švestky, pohoda a hudba.

Švestkové knedlíky a rekordy, které baví

Každý rok se v Vizovicích na Zlínsku koná soutěž, která pravidelně přitahuje tisíce návštěvníků. Letos opět vyhrál Radim Dvořáček z Ostravy, když za hodinu zvládl neuvěřitelných 180 knedlíků. Přesto nezačal skákat radostí – svůj loňský rekord 228 knedlíků nepřekonal. Opravdový světový rekord drží Američan Patrik Bertoletti s 233 knedlíky. Dvořáčkův výkon je však i tak dechberoucí.

Festival plný tradic a zážitků

Když se řekne Trnkobraní, vybaví se koncerty, pohoda, ale především vůně čerstvých koláčů a švestkových pochoutek. Festival letos oslavil už 56. ročník a na pódiu se vystřídaly skupiny jako MIG 21, Queenie, O5 a Radeček nebo Slza. Doprovodný program potěšil třeba milovníky valašského odzemku, kuchařských show i školy pečení frgálů. O zábavu tady nouze zkrátka nikdy není.

Jak probíhá samotná soutěž jedlíků

Pravidla soutěže v pojídání knedlíků jsou jednoduchá, ale vyžadují silný žaludek a strategii. Přihlásit se může dvacet zájemců, ale kvůli limitu v kuchyni je pečlivě vybíráno pouze devět. Každý má před sebou hodinu na pojídání, přičemž hmotnost jednoho knedlíku včetně těsta je 30 gramů. Soutěžící stihnou za prvních deset minut i 70 knedlíků, pak tempo častokrát zpomaluje. Dvořáček jako pravý profík celou soutěž absolvuje ve stoje. Zajímavostí je, že pecky z konzumovaných knedlíků slouží jako doklad o snědených porcích.

Recept na tyto smažené knedlíky si budete dlouho pamatovat nejen pro jejich vůni, ale i chuť
Recept na tyto smažené knedlíky si budete dlouho pamatovat nejen pro jejich vůni, ale i chuť Doporučeno pro vás
Snadný export končí: zásilky nad 100 dolarů do USA musejí projít důkladnou kontrolou
Snadný export končí: zásilky nad 100 dolarů do USA musejí projít důkladnou kontrolou Doporučeno pro vás

Tabulka vítězů z posledních let

RokJménoPočet knedlíků
2025Radim Dvořáček180
2024Radim Dvořáček228
2008Patrik Bertoletti233
Jen si představ – vypít osm litrů vody během pěti minut jen proto, aby se žaludek roztáhl před soutěží. To je příprava, která už něco znamená!

Tajemství švestkových knedlíků: tradiční recept

Pro lahodné knedlíky, které soutěžící do sebe "ládují", platí jedna zásadní věc – musí být podle tradiční receptury. Ta zahrnuje spařované těsto z hrubé mouky, žloutků, mléka a špetky soli. Každá švestka váží před vařením 20 gramů a pořádná porce knedlíků k tomu nesmí chybět bez omastku a cukru. Kdo chce mít doma atmosféru Trnkobraní? Stačí vyzkoušet tento starý recept a hned pochopí, proč jsou knedlíky stálicí na našich stolech.

Festival jako místo zážitků mimo soutěž

Trnkobraní není jen o jedlících. Hudební show, taneční vystoupení a kuchařské školy propojují generace i zájmy. Ať už člověk přijde kvůli hudbě, sladkostem nebo prostě pohltí atmosféra valašských slavností, zážitek vždy stojí za to. Festival je atmosférou jedinečný – pod taktovkou švestek, tradic a přátelství.

Osobně mi každé Trnkobraní dokazuje, jak síla tradice a skvělého programu dokáže nadchnout celé rodiny i partu přátel. Soutěžní momenty jsou napínavé, ale i když člověk sám nehrne knedlíky, odchází s úsměvem, protože tahle akce má prostě duši a charakter.

Věřím, že festivaly podobné Trnkobraní možná nenabídnou každý rok nový rekord, zato však každý návštěvník odchází s plným břichem zážitků, hudbou v uších a chutí na tradiční švestkové knedlíky. Právě ty, ať už v soutěžní formě nebo doma, zůstávají naší gurmánskou chloubou.

Ji už sdíleno 0 čtenáři. Jedním klepnutím nám pomůžete růst. Děkujeme vám.

Doporučené články

Dvakrát během srpna! Jakub Vágner opět kraluje české rybařině

Dvakrát během srpna! Jakub Vágner opět kraluje české rybařině

Jakub Vágner opět překonal český rekord v lovu sumce – tentokrát úlovkem dlouhým 272 cm. Čtěte o napínavých zápasech i etickém přístupu legendárního rybáře.

4312 6
Svoboda sběru hub je v Česku unikátní, Evropané nám závidí

Svoboda sběru hub je v Česku unikátní, Evropané nám závidí

Sběr hub a lesních plodů
2760 6
Objevte okurkovou zmrzlinu i pivo na originálním festivalu v Praze

Objevte okurkovou zmrzlinu i pivo na originálním festivalu v Praze

Turistika a Kempování
333 10
Podzimní festivaly burčáku: kde letos v Praze zažijete nejlepší atmosféru

Podzimní festivaly burčáku: kde letos v Praze zažijete nejlepší atmosféru

Turistika a Kempování
268 11
Méně výnosů, ale lepší kvalita: naděje v každém hektaru

Méně výnosů, ale lepší kvalita: naděje v každém hektaru

Turistika a Kempování
1300 7
Houbaření v roce 2025: Jak se vyhnout pokutě a zachovat tradici

Houbaření v roce 2025: Jak se vyhnout pokutě a zachovat tradici

Sběr hub a lesních plodů
3213 19
Samosběr hrušek vám nabídne lepší ceny i nezapomenutelné chvíle

Samosběr hrušek vám nabídne lepší ceny i nezapomenutelné chvíle

Sběr hub a lesních plodů
1163 3
Nová vlna otrav ukazuje, proč je rozpoznání hub klíčové

Nová vlna otrav ukazuje, proč je rozpoznání hub klíčové

Sběr hub a lesních plodů
1681 6
Záhadný pruh světla propojil fascinaci kosmickými technologiemi s čistším prostředím

Záhadný pruh světla propojil fascinaci kosmickými technologiemi s čistším prostředím

Turistika a Kempování
728 8
Září otevírá dětem bránu k padesáti sportům zcela zdarma v Praze i Brně

Září otevírá dětem bránu k padesáti sportům zcela zdarma v Praze i Brně

Turistika a Kempování
253 11
Dobrodružství v září začíná – ranní mlha, chlad a proměnlivé dny

Dobrodružství v září začíná – ranní mlha, chlad a proměnlivé dny

Turistika a Kempování
236 9
Na co si dát pozor při výběru burčáku, abyste nešlápli vedle

Na co si dát pozor při výběru burčáku, abyste nešlápli vedle

Sběr hub a lesních plodů
149 11

Komentáře